Uw woonsituatie na de scheiding
Een scheiding en geen woning: dat is geen fijn vooruitzicht. Een woning is een levensbehoefte, en de gedachte aan de moeilijke zoektocht naar een woning kan nare emoties met zich meebrengen.
Inzicht is het allerbelangrijkste. Inzicht in uw financiële lasten voor en na de scheiding. Inzicht in wat u na de scheiding nog te besteden heeft.
Iedereen vindt uiteindelijk een andere woning. Bij de een duurt het alleen iets langer dan bij de ander. Om zo’n periode beter samen te kunnen overbruggen is het belangrijk dat beide partners een duidelijk (financieel) beeld krijgen van hun mogelijk nieuwe (woon)situatie. Dat inzicht kan Vermulst Financieel Advies u geven.
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact op met ons kantoor!
Voordat u een oplossing kunt zoeken, is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen. Hierbij kijken we naar het verschil tussen een huur- of koopwoning.
Heeft u een huurwoning? Dan kan één van u het huurcontract overnemen en in het huis blijven wonen, mits dit financieel haalbaar is. Ook kunt u ervoor kiezen om allebei op zoek te gaan naar een nieuwe woning.
Heeft u een koopwoning? Dan zit de oplossing iets lastiger in elkaar. Bij een koopwoning zijn er twee opties.
- Als u ervoor kiest om beiden een andere woning te zoeken, kan het huis worden verkocht en wordt de eventuele winst tussen u beiden verdeeld.
- Als één van u in het huis wilt blijven wonen, kan deze persoon de ander uitkopen, mits dit financieel haalbaar is.
Als u beiden besluiten dat één van u in het huis kan blijven wonen, is hety de vraag wié er dan in het huis mag blijven wonen. Dit hangt af van het financiële plaatje, en vaak ook van de kinderen.
Bij het overnemen van een huur- of koopcontract, zal de hypotheekverstrekker of huurbaas nagaan of u (of uw partner) de kosten wel kan dragen. Een hypotheekverstrekker of huurbaas is op zoek naar zekerheid en wil daarom zeker weten dat de hypotheekl of huur betaald kunnen worden.
Ouders houden vaak rekening met de kinderen bij het bepalen wie er in het huis mag blijven wonen. Een scheiding is voor de kinderen een grote verandering. Als de kinderen in hetzelfde huis kunnen blijven wonen, brengt dit voor de kinderen (en ouders) vaak meer rust en geborgenheid.
Bent u degene die op zoek moet naar een andere woning? Hieronder een aantal tips om zo snel mogelijk een woonruimte te vinden.
- Probeer een urgentieverklaring aan te vragen. Dit is een document dat u kunt aanvragen bij de gemeente. Met zo’n verklaring komt u niet op de wachtlijst van een woning, maar krijgt u voorrang.
- Ga op zoek naar een sociale huurwoning. De kosten van een sociale huurwoning liggen een stuk lager dan van de woningen in de particuliere sector.
Als u geen woning kunt vinden, zult u op zoek moeten gaan naar een (tijdelijk) alternatief. Een aantal opties zijn:
- Tijdelijk verblijven bij familie of vrienden.
- Tegenwoordig verblijven veel mensen (tijdelijk) in een chalet op een vakantiepark. Deze chalets kunt u voor een redelijke prijs voor langere tijd huren.
- Zoekt u naar een verblijfsplek voor u en uw kinderen? Dan kunt u in aanmerking komen voor parenthouses. Dit zijn lokale initiatieven, in het leven geroepen om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die in een echtscheiding liggen.
- Als u alleen een woonruimte voor uzelf zoekt en echt niets kunt vinden, zou u op zoek kunnen gaan naar een kamer om te huren. Het aanbod in kamers is vaak een stuk hoger dan voor volledige appartementen.
Uw financiën zijn belangrijk voor de vraag wie er in het huis blijft wonen, evenals voor het vinden van een nieuwe huur- of koopwoning. De belangrijkste tip is daarom: breng uw financiën in kaart. Alleen op deze manier krijgt u een reële weergave van uw situatie, en kunt u gericht op zoek gaan naar een oplossing.
Vermulst Financieel Advies kan het financiële plaatje voor u verzorgen!